BURUN ESTETİĞİ

Burun estetiği (rinoplasti) nedir?

Rinoplasti, yüzün profilini geliştirmek için burnun yeniden şekillendirildiği bir ameliyattır. Burun, tam yüzün ortasında konumlandığından ve yüzün en belirleyici özelliğini oluşturur. Burundaki hafif bir değişiklik bile kişinin görünümünü büyük ölçüde iyileştirebilir. Rinoplasti yani estetik burun ameliyatı; kişinin yüz, cilt, kıkırdak ve burun anatomisine göre planlanmalıdır. Hedef, burun iskeletiyle çevre dokuları yeniden şekillendirerek, kişinin yüzüne uygun ve orantılı hâle getirmektir. Hiçbir burun birbirine benzemez dolayısıyla yapılacak olan işlemler de birbirinden farklılık gösterebilir. Aynı zamanda, rinoplasti sadece estetik bozuklukların giderilmesi sağlamaz bunun yanında, fonksiyonel yetersizliklerin çözülmesine katkıda bulunur. Ameliyat öncesinde hastanın beklentileri ve isteklerini hekimin bilmesinde çok yarar vardır. Bu yüzden rinoplastiden önce hasta ve hekimin gerçekleştireceği görüşme çok önemlidir. Hastanın, burun şekliyle ilgili olarak kendi belirlediği sorunları ve yapılmasını istediği değişiklikleri doktoruyla mutlaka tartışması gereklidir. Hastanın ameliyattan beklentilerinin kendi mevcut yüz estetik oranlarıyla ve normal burun fonksiyonları ile uyuşup uyuşmadığı aynı zamanda cerrahi tekniklerle olabilirliği doktor tarafından net olarak ifade edilmelidir. Yüzünüzde ameliyat sonrasında kaşlar gözler çene ve dudaklar gibi diğer bölümlerine uyumlu tasarlanan bir burun ile yapay gözükmeyen ve çekici bir burun elde edilebilir. Yüz özelliklerine iyi uyum sağlayan bir burun, dış görünüşte büyük bir değişim yaratır.

Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Kemik gelişim yaşını tamamlamış kadın, erkek herkese yapılabilir. Yaş sınırı kızlarda 16 ila 17, erkeklerde 17 ila 18’dir. Ameliyat süresi yapılacak girişime ve tekniğe göre ortalama 1 ila 3 saat kadardır. Rinoplasti ameliyatı açık ya da kapalı teknikle uygulanabilir. Kişiye hangi tekniğin uygulanacağı hasta ve cerrahın iletişimiyle ve cerrahın kişinin durumuna göre tercihi ile ilişkilidir. Ameliyat sonrası burun içine tamponun konulabilir ve yine aynı şekilde yapılan işlem sonrası gerekli ise burun üstüne alçı tatbik edilebilir. Tamponlar hastanın rahat nefes alabileceği silikon yapılı ve delikli olarak tercih edilir. Böylece hasta ameliyat sonrası nefes almakta güçlük çekmez ve daha rahat bir dönem geçirir. Ameliyat sonrasında hastanın alçı ve bandajlarının alındığı dönemde ilk kez göreceği burnu nihai sonuç olmayacak, dokulardaki ödemin azalması ve burnunun son şeklini alması, kullanılan ameliyat tekniği, burun cildinin yapısı ve ameliyat sırasında kullanılan greftlerin (burna eklenen kemik, kıkırdak gibi dokular) cins ve miktarına göre ilk 2 ila 3 ayda daha hızlı olmak üzere, yaklaşık 6 ila 12 ay sürecektir.

Rinoplasti sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?

* Burun üzerindeki alçı 5 ila 7 gün arasında kalacaktır. Islanmaması gerekmektedir. Aşırı sıcak ya da buharlı yerlerde bulunulması terleme ile bu alçının gevşemesine ya da çıkmasına neden olabilir.
* İlk 48 ila 72 saatte gözler üzerine aralıklı olarak soğuk tatbiki (saat başı 10 ila 15 dakika) yapılmalıdır.
* Ameliyat sonrası 5 gün fiziksel aktiviteden mümkün olduğunca uzak durulmalı ve baş yüksekte olacak şekilde istirahat edilmelidir.
* Bir hafta boyunca aşırı yüz mimikleri ve gülmekten kaçınılmalıdır.
* Açık teknik ameliyat yapılmış ise burun ucundaki dikişler, 7 ila 10 günde doktor tarafından alınacaktır veya eriyen dikiş kullanıldığında alınmasına gerek olmayacaktır.
* Burun ameliyatından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilir. Bu şişme ilk gün az olabilir, genellikle 2 günde oluşup 3 ila 4 gün içinde maksimum seviyeye gelmektedir. Bu şişlikler ve renk değişiklikleri 1 ila 2 hafta içinde tamamen geçecektir.
* Burun açıldıktan sonra burun cildi nazik bir şekilde sıvı sabun veya özel losyonlarla temizlenebilir. Bandaj alındıktan sonra makyaj yapılabilir.
* Ameliyatı takip eden 3 hafta boyunca burna darbe riskini artıran boğazlı kazak veya dar boyunlu giysiler giyilmemesi uygun olur.
* 3 hafta süreyle burna sert bir şekilde dokunulmaması, ilk 6 hafta buruna darbe gelme ihtimali olan aktivitelerden kaçınılması gerekir.
* 6 hafta boyunca gözlük kullanılmaması, daha sonraki dönemde hafif çerçeveli gözlükler kullanılması önerilir.
* Operasyonu takip eden 6 ay boyunca burun cildini güneş ışığından koruyarak yanmasını engellemek gerekir.
* Aşırı sıcak burnun şişmesine neden olacağından bu tür ortamlarda bulunulmaması önerilir.

BOTOKS UYGULAMASI

Botoks nedir ve nasıl uygulanır?

Botoks uygulaması, clastridium botulinium adlı bir bakteriden laboratuvar ortamında elde edilen bir etken maddenin, kas hareketlerini engellemek amacı ile kas içine enjekte edilmesi prensibine dayanır.  Botoks uygulamasının fonksiyonel ve kozmetik olmak üzere pek çok kazanımı vardır. Her ilaçta olduğu gibi uygun dozajda ve uygun yerde uygulandığında botoksun faydalı ekileri oldukça yüz güldürücüdür.

Uygulama her yaştaki hastaya yapılabilir. Cerrahi ve kesi olmaksızın hızlı ve kolayca etki eden bir tedavi şeklidir. Botoksun yüze uygulanmasında mimik oluşturan yüz kasları hedeflenir, kaslar gevşetilir ve kırışıklıkların oluşmasını durdurmak için bu kasların hareketi en aza indirilir. Yüzde oluşan çizgileri ve kırışıklıkları gidermek için doğrudan kaslara uygulanan az sayıda küçük, pratik ve ağrısız enjeksiyonla yapılır. Kolay, hızlı ve ağrısız bir prosedürdür. Hasta hemen sonrasında normal hayatına dönebilir. Sadece yüzü pürüzsüz ve esnek tutmanın hızlı ve kolay bir yolu olarak değil, aynı zamanda kronik baş ağrıları ve aşırı terleme (hiperhidroz), diş sıkma ve gıcırdatma gibi rahatsızlıkları gidermek adına da tedavide kullanılır. Genel olarak, etkinliği 4-6 ay sürer ve siz bu etikinin kalmasını istediğiniz sürece yılda 2-3 kez tekrarlanabilir.

Nörotoksin uygulamalarına genç yaşta kırışıklık oluşumunu engellemek için başlanabilir. Bu durumda, hastaya küçük dozlarda enjeksiyon yaparak oluşmaya başlayan kırışıklıkların kalıcı olmasının önüne geçilir.
Nörotoksin uygulamaları “”yaşlanmanın etkilerini azaltmakla bilinir ve kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

  • Alın kırışıklıkları
  • Gözaltı kırışıklıkları (kaz ayağı)
  • Burun kırışıklıkları (tavşan hatları)
  • Boyun, Ağız ve Dudak kırışıklıkları
  • Kaş kaldırma
  • Dekolte bölgesindeki kırışıklıklar

Botoks uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Nörotoksin uygulamalarda nadiren yan etkiyle karşılaşılır. Birkaç gün içinde düzelen enjeksiyon bölgelerinde hafif morarma olabilir. İşlem yapılan bölgede ilk birkaç gün rahatsızlık hissetmeniz normaldir, ancak bu hızlı bir şekilde geçecektir. Yine de aşağıda belirtilenlerden uzak durulmalıdır:
• İşlemden sonraki üç saat boyunca uzanmaktan kaçının ve dik durmaya özen gösterin.
• Uygulama yapılan bölgeyi işlemden sonraki üç gün süresince dokunmaktan ve ovalamaktan kaçının.
• İşlem yapılan bölgeye aynı gün içinde sıcak uygulamayın.
• Sıcak suda duş almaktan kaçının.